Kwart over drie ‘s nachts, het voelt alsof je nog maar vijf minuten hebt geslapen en je bent klaar wakker. Je blijft maar naar het plafond staren en bent al drie keer uit bed gegaan om een slok water te drinken. Wat je ook doet, je valt niet in slaap of slaapt steeds maar kort en wordt daarna weer wakker.
Herken jij dit en heb je hier vaker dan eens per week last van? Dan kun je wel stellen dat je problemen hebt met doorslapen. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op gebroken nachten steeds verder toe. Ervaar jij ook problemen met doorslapen? Dan geven we je aan het einde van dit artikel drie tips die helpen bij doorslapen.
Voordat we naar de tips voor doorslapen gaan, willen we je vertellen waarom doorslapen zo belangrijk is. Samen met inslapen en slaapefficiëntie (de hoeveelheid uren die je écht slapend in bed doorbrengt) is doorslapen de belangrijkste indicator voor jouw slaapkwaliteit. Deze drie indicatoren bepalen hoe energiek, gelukkig en gezond jij je de dag ernaar voelt.
Zeker als je ouder wordt kan doorslapen een probleem worden. Ben je namelijk boven de 65 jaar, dan neemt je melatonine aanmaak af en breng je minder tijd door in de REM-slaap. Als gevolg hiervan wordt je ’s nachts vaker wakker. Ruim 18% van de mannen en maar liefst 25% van de vrouwen boven de 65 heeft last van doorslaapproblemen.
Er zijn heel veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat je moeilijk doorslaapt. Hieronder vind je de meest voorkomende:
Er zijn dus veel oorzaken die zorgen voor doorslaapproblemen. Gelukkig helpen onderstaande tips om het doorslapen makkelijker te maken.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Je voeding lijkt misschien onschuldig, maar heeft veel invloed op je nachtrust. De eerste tip: minimaal een uur voordat je gaat slapen je laatste maaltijd of snack nemen.
Daarnaast is het ook nog belangrijk om zorgvuldig het soort eten te kiezen wat je net voordat je naar bed gaat eet. Kies namelijk niet voor pittig, te veel of te vet eten, maar ga voor een bakje yoghurt, stuk fruit of handje noten. Deze producten zijn makkelijk verteerbaar en bevatten de stofjes tryptofaan en magnesium. Tryptofaan bevordert de aanmaak van melatonine en magnesium helpt je te ontspannen. Erg fijn, want je lichaam kan deze stofjes op latere leeftijd minder goed zelf aanmaken. En laat melatonine nou net het stofje zijn dat je helpt om in slaap te vallen én om door te slapen.
Veel mensen zweren bij een ‘slaapmutsje’ voordat ze naar bed gaan. Toch is het geen goed plan. Van alcohol val je wel sneller in slaap, maar je slaapt er lichter door. Hierdoor kun je onrustig slapen en veel wakker worden. Het kan dus de oorzaak zijn voor problemen bij doorslapen.
Hetzelfde geldt voor roken. Rook jij? Steek je laatste sigaret of sigaar dan minimaal een uur voordat je gaat slapen op.
Diep en ononderbroken slapen kan alleen als je slaapkamer daar de geschikte omgeving voor is. Dit betekent dat je kamer een temperatuur heeft van 16 tot 18 graden en goed geventileerd wordt. Zorg er ook voor dat je licht buiten de kamer houdt, door bijvoorbeeld te investeren in verduisterende gordijnen. Zo creëer je een donkere ruimte waarin je onverstoord kunt slapen.
Investeer daarnaast in een verzwaringsdeken. Een verzwaringsdeken voert een subtiele druk uit op je lichaam, waardoor dit ontspannen blijft. Dit bevorderd het doorslapen in de nacht.
Wij hopen dat je met deze tips weer lekker door kunt slapen. Heb je vragen over doorslapen of het gebruik van een verzwaringsdeken bij doorslaapproblemen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.
Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past