OPHEFFINGSUITVERKOOP || 30% extra korting op alles || OP = OP || Ook bovenop bundelkorting
dagen
uren
minuten
seconden
Aanbieding is verlopen
 • 30% korting op alle producten
 • Gratis verzending. Voor 22:00 besteld? Morgen in huis.
 • 100 dagen uitproberen. Niet goed = geld terug.
 • Home
 • Blog
 • Een verzwaringsdeken voor jouw kind? Dit is wat je moet weten
jongen onder verzwaringsdeken op bank

Een verzwaringsdeken voor jouw kind? Dit is wat je moet weten

Een verzwaringsdeken kan de oplossing zijn voor het slaapprobleem van jouw kindje. In dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten over verzwaringsdekens voor kinderen.
auteur
Door:
- Leestijd: 6 min
Gepubliceerd:
Geüpdate: 26-01-2023

Iedere ouder weet dat kinderen een goede nachtrust nodig hebben. Helaas slaapt niet ieder kind goed. Dit kan verschillende redenenen hebben. ADHD, angststoornissen en andere symptomen kunnen er helaas voor zorgen dat jouw kindje minder goed slaapt. Kinderen die te weinig slapen zijn sneller vermoeid en dit kan de ontwikkeling van jouw kind weer in de weg staan.

Een verzwaringsdeken kan de oplossing zijn voor het slaapprobleem van jouw kindje. In dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten over verzwaringsdekens voor kinderen.

Waarom is slaap belangrijk voor je kind?

Slaap is een van de belangrijkste factoren in de ontwikkeling van een kind. Kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud moeten volgens deskundigen 10 tot 11 uur slaap per dag hebben. Meestal krijgen ze er maar 9. En dat terwijl een kind die ’s nachts genoeg slaapt overdag alerter en gefocust is, en zich rustiger, evenwichtiger en gelukkiger voelt.

Een verzwaringsdeken voor jouw kind

Steeds meer ouders zweren bij de effecten van een verzwaringsdeken. Maar wij krijgen ook veel vragen over verzwaringsdekens voor kinderen. Daarom hebben wij alle informatie in dit artikel verzameld. We leggen je uit hoe de deken werkt en wat de voordelen zijn. Daarnaast nemen we je mee in de meestgestelde vragen rondom de verzwaringsdekens voor kinderen.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken, ook wel weighted blanket genoemd, is een deken die, zoals de naam doet vermoeden, verzwaard is. Deze deken kan gebruikt worden als een normaal dekbed, waar je kind ‘s nachts onder slaapt. Het verschil is dat de deken een zwaarder gewicht is dan dat je kindje gewend is.

Dit gewicht zorgt voor de voordelen. De verzwaringsdeken kan namelijk helpen bij verschillende slaapproblemen.

Hoe werkt een verzwaringsdeken bij een kind?

Nu je weet wat een verzwaringsdeken is, kunnen we je uitleggen hoe het precies werkt. Het gewicht van een verzwaringsdeken zorgt namelijk voor een subtiele druk op het lichaam van jouw kindje. Deze wetenschap heet Deep Pressure Stimulation genoemd.

Door de constante subtiele druk op het lichaam, vergelijkbaar met het gevoel van een stevige knuffel, voelt het kind zich geborgen en veilig. De diepe druk wordt opgevangen door het zenuwstelsel en heeft een kalmerend effect, Hierdoor wordt de prikkelverwerking in de hersenen op de juiste manier gestimuleerd.

Er zijn diverse studies die aantonen dat de verzwaringsdekens het geluks- en slaaphormoon gehalte (serotonine en melatonine) verhoogt, terwijl het stresshormoon (cortisol) verlaagd wordt. Dit komt door het gewicht en de druk van de deken. En dat is fijn, want geluks- en slaaphormonen zorgen ervoor dat je kind zich ontspant, sneller in slaapt valt én dieper slaapt.

Tekst gaat verder onder afbeelding

kind met verzwarinsdeken bij moeder op de bank

Kies voor de Novaline verzwaringsdeken

 • checkmarkHelpt je kindje sneller, langer en dieper te slapen
 • checkmarkGeschikt voor kinderen vanaf 3 jaar
 • checkmark100 dagen proefslapen.
  Niet goed = geld terug

Voor welke kinderen is een verzwaringsdeken geschikt?

De verzwaringsdeken is geschikt voor alle kinderen die moeite hebben met inslapen, doorslapen of slapen in het algemeen. Een verzwaringsdeken kan namelijk door elk kind worden gebruikt om een betere nachtrust te krijgen. Daarnaast wordt de verzwaringsdeken veel gebruikt door kinderen met slaapproblemen, trauma’s, ADHD, prikkelverwerkingsproblemen of hoogsensitiviteit en autisme. Zij zullen er het meeste voordeel van hebben.

Kinderen met algemene slaapproblemen

Slaapt jouw kindje slecht? Dan kan een verzwaringsdeken helpen. Door deze te gebruiken ademt je kindje rustiger en slaap hij of zij dieper.

Kinderen met ADHD, SPD en autismespectrumstoornissen

Verzwaringsdekens voor kinderen zijn een hulpmiddel die ergotherapeuten vaak gebruiken en aanraden voor kinderen met ADHD, Sensory Processing Disorder (SPD) en autismespectrumstoornissen om te helpen kalmeren.

Het extra gewicht van deze dekens zorgt voor een zogenoemde proprioceptieve input in de hersenen, wat een kalmerend effect heeft op hun zenuwstelsel.

Kinderen met prikkelverwerkingsproblemen en hoogsensitiviteit

Ook voor kinderen met prikkelverwerkingsproblemen en hoogsensitieve kinderen hebben baat bij het gebruik van een verzwaringsdeken. Vooral na een drukke dag is het heel lastig om met prikkels om te gaan. Door de overprikkeling worden kinderen vermoeid en verliezen ze hun concentratie.

Goede slaap helpt kinderen om deze prikkels te verwerken. De Diepe Druk Stimulatie stimuleert kinderen beter te slapen. Deze vorm van therapie heeft namelijk een kalmerend effect op lichaam en geest, waardoor je kind beter slaapt.

Kinderen met autisme

Veel kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) worstelen met zintuiglijke problemen. Daarnaast hebben ze vaak slaapproblemen. Door de Diepe Druk Stimulatie van een verzwaringsdeken maakt het lichaam serotonine aan. Serotonine is een belangrijke chemische stof in de hersenen als het gaat om het gevoel van rust en het hebben van een stabiele stemming. Kinderen met autisme hebben vaak weinig serotonine.

Hoe oud moet mijn kind zijn om een verzwaringsdeken te gebruiken?

Onze lichtste deken is geschikt voor kinderen vanaf 18 kg. Voor baby's en peuters raden we het af om een verzwaringsdeken te gebruiken, aangezien de deken dan te zwaar is.

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken bij een kind?

Gaat jouw kind voor het eerst onder een verzwaringsdeken slapen? Volg dan de volgende stappen:

 1. Voordat je kind voor de eerste keer met een weighted blanket gaat slapen, probeer hem overdag eens samen uit. Op de bank of tijdens een dutje bijvoorbeeld. Zo kun je de reactie van je kind goed peilen.
 2. Voelt dat goed probeer de deken dan in de avond. Trek de deken langzaam vanaf de voeten omhoog. Vraag ondertussen wat jouw kindje ervan vindt. Voelt het goed? Beweeg hem dan verder omhoog tot de borst.
 3. Laat je kindje direct onder de deken slapen, dus zonder ander dekbed. Hierdoor is het kalmerende effect van de Diepe Druk Stimulatie op de huid het grootste.
 4. Dwing je kind nooit om onder een verzwaringsdeken te gaan liggen. Je kunt ze alleen aanmoedigen om er een te gebruiken, door te laten zien hoe een verzwaringsdeken werkt.

Kan jouw kindje overdag extra rust gebruiken? Dan kun je hem of haar in de deken wikkelen. Laat hem of haar lekker op de bank zitten met de deken om het lichaam heen.

Zijn de verzwaringsdekens veilig voor een kind?

De verzwaringsdeken is veilig wanneer je het juiste gewicht gebruikt. Daarnaast moet je kind zelf sterk genoeg zijn om zelf het gewicht van de deken van zich af te krijgen.

Welk gewicht van een verzwaringsdeken heeft mijn kind nodig?

Ook voor kinderen geldt dezelfde regel als het gewicht voor verzwaringsdekens bij volwassenen: neem ongeveer 10% van het lichaamsgewicht als uitgangspositie. Veel ergotherapeuten raden aan om hier 0,5 kg tot 1 kg bij op te tellen.

Lichaamsgewicht Verzwaringsdeken
18 tot 25 kg Novaline 2.2 kg
25 tot 36 kg Novaline 3.2 kg
36 tot 50 kg Novaline 4.5 kg
Vanaf 37 kg* Novaline 6 kg

* Geschikt wanneer jouw kindje te groot is voor een 100 x 150 cm verzwaringsdeken. Doordat het gewicht van de 6 kg verzwaringsdeken over een groter oppervlakte wordt verdeeld, is deze niet te zwaar om onder te slapen.

Hoe was je verzwaringsdekens voor kinderen?

Je kunt een verzwaringsdeken wassen in de wasmachine. Helaas is niet iedere wasmachine geschikt voor het gewicht van de dekens. Als dit het geval is, kun je kiezen voor een leuke verzwaringsdeken hoes. Deze weegt namelijk niet veel en kan zonder probleem in de wasmachine. Daarnaast droogt een hoes sneller dan de deken. Meer weten over het wasproces van een verzwaringsdeken? Lees ons artikel ‘Hoe was ik een verzwaringsdeken?’

100 dagen proefslapen

Nu weet je hoe je een verzwaringsdeken gebruikt voor jouw kindje. Het blijft ook bij kinderen persoonlijk of ze lekker slapen met een verzwaringsdeken. Daarom biedt Novaline een proefperiode van 100 dagen aan. Bevalt de verzwaringsdeken niet? Dan kun je deze gewoon terugsturen.

Wacht niet langer, geef jouw kind een welverdiende nachtrust met een Novaline verzwaringsdeken voor kinderen!

Wil jij ook uitgerust de dag beginnen?

Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past

5% korting?
5% korting je eerste aankoop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Novaline Verzwaringsdeken

Helpt je langer, dieper en beter te slapen.


Reageer op dit artikel
Omhoog