OPHEFFINGSUITVERKOOP || 30% extra korting op alles || OP = OP || Ook bovenop bundelkorting
dagen
uren
minuten
seconden
Aanbieding is verlopen
 • 30% korting op alle producten
 • Gratis verzending. Voor 22:00 besteld? Morgen in huis.
 • 100 dagen uitproberen. Niet goed = geld terug.
 • Home
 • Blog
 • Slapen met rusteloze benen; is het mogelijk?
rusteloze benen

Slapen met rusteloze benen; is het mogelijk?

Last van rusteloze benen? In dit artikel gaan we in op wat je kunt doen om hiermee beter te slapen.
auteur
Door:
- Leestijd: 3 min
Gepubliceerd:
Geüpdate: 09-08-2023

Heb je last van rusteloze benen wanneer je ‘s avonds stil zit of ‘s nachts ligt? Dan kan het zijn dat je last hebt van het Restless Legs Syndrome (RLS). De benen voelen hierbij geïrriteerd en branderig aan. Wanneer je je benen beweegt kan dit onaangename gevoel verminderen. Het rustelozebenensyndroom is niet pijnlijk, maar kan wel heel erg vervelend zijn. Zeker omdat je er vaak niet door kan slapen.

Bij wie komt RLS voor?

Het Restless Legs Syndrome komt bij wel 2 tot 5% van de bevolking voor. Hierbij hebben vrouwen twee keer zo vaak last van RLS als mannen. Het syndroom is niet leeftijdsgebonden, maar de gemiddelde leeftijd waarop de klachten beginnen is 27 jaar. Wanneer je ouder wordt kan RLS verergeren. Soms zijn er periodes waarin de klachten afnemen of verdwijnen. In de meeste gevallen verergert het rustelozebenensyndroom echter, tot de klachten bijna dagelijks voorkomen.

Wat is de oorzaak van rusteloze benen?

De precieze oorzaak van RLS is niet bekend. Het vermoeden is er dat RLS ontstaat door een verstoring in bepaalde zenuwcellen in de hersenen. Daarbij kan een tekort aan dopamine, dat aangemaakt wordt door die zenuwcellen, een rol spelen. Dopamine geeft signalen door in de hersenen van de ene zenuwcel naar de andere.

In een aantal gevallen is RLS het gevolg van een ziekte of ligt er een externe oorzaak aan de basis. Men spreekt dan van secundaire RLS. Bij primaire RLS is de oorzaak niet duidelijk.

Mogelijke oorzaken van of risicofactoren voor het rustelozebenensyndroom zijn:

 • Chronische aandoeningen: zoals diabetes, reuma of nierproblemen
 • Erfelijkheid: het voorkomen van gelijkaardige symptomen bij familieleden. De klachten treden in dat geval meestal op jongere leeftijd op
 • Zwangerschap: vooral op het einde van de zwangerschap heeft 15 % van de vrouwen last van onrustige benen
 • Bloedarmoede: bij veel mensen die last hebben van RLS wordt bloedarmoede of een laag ijzergehalte in het bloed vastgesteld
 • Spataders: verstopte aders en spataders zorgen voor een minder goede doorbloeding van de benen, waardoor RLS kan optreden
 • Bepaalde medicijnen: zoals antidepressiva, kunnen de symptomen van rusteloze benen verergeren en zelfs uitlokken
 • Alcohol, cafeïne, overgewicht en roken kunnen de klachten doen toenemen

Tekst gaat verder onder afbeelding

vrouw op bed met verzwaringsdeken

Kies voor de Novaline verzwaringsdeken

 • checkmarkHelpt je sneller, langer en dieper te slapen
 • checkmarkHelpt je om stress te verminderen en te ontspannen
 • checkmark100 dagen proefslapen.
  Niet goed = geld terug

Invloed van onrustige benen op de slaap

Doordat de RLS symptomen vaak in de avond en ‘s nachts optreden, kan het een negatieve invloed hebben op je slaap. Het zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap valt en dat je vaker in de nacht wakker wordt. Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat je vermoeid wakker wordt en overdag erg moe bent. Dit kan de RLS symptomen overdag verergeren. Je komt hierdoor in een neerwaartse spiraal terecht.

Bij meer dan 80 % van de mensen met RLS treedt ook PLMD (periodic limb movement disorder) op. Bij dit syndroom gaat men periodiek herhaalde bewegingen van de benen uitvoeren tijdens de slaap. Die spiertrekkingen treden meestal op om de 20 à 30 seconden, gedurende een aantal periodes in de nacht. Dat zorgt voor een minder diepe slaap en in het ergste geval voor ontwaken.

Rusteloze benen behandelen

Het is niet eenvoudig om RLS en PLMD te behandelen. Zeker bij primaire RLS, als er dus geen specifieke onderliggende oorzaak bekend is, is een juiste behandeling lastig te vinden. Hierbij kunnen alleen de symptomen behandeld worden. Wanneer de oorzaak wel bekend is, kan RLS genezen worden. De volgende tips kunnen de klachten van RLS doen verminderen.

Let extra op je voeding

RLS klachten kunnen verminderd worden door extra te letten op je vitamine inname. Vooral bij ijzer- of vitaminegebrek kan het helpen om een dieet te nemen waarbij je voldoende vitamine en mineralen binnen krijgt. Daarnaast kan het helpen om cafeïnehoudende producten (zoals chocolade, koffie en frisdranken) en alcohol te vermijden. Ook stoppen met roken is aangewezen als mogelijke oplossing voor RLS. Dat zal zorgen voor meer balans in de dopamineproductie in de hersenen.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Door regelmatig en voldoende bewegen, zorg je voor een betere doorbloeding. Dit kan de klachten van rusteloze benen verminderen. Intensief sporten kort voor het slapen wordt afgeraden omdat het de rusteloosheid in de benen vergroot. Laat sowieso 1 uur tussen intensief bewegen en slapengaan.

Werkt een verzwaringsdeken bij het Restless Leg Syndrome?

Ja. Verzwaringsdekens kunnen, voor mensen met het rusteloze benen syndroom, aanzienlijke verlichting bieden, omdat de diepe druk aanraak stimulatie (DPTS) die door de deken wordt geleverd de afgifte van serotonine en dopamine door onze zenuwcellen stimuleert. Hierdoor kalmeren en ontspannen zowel lichaam als geest en worden symptomen zoals beenkrampen en spierkrampen verlicht.

Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel meer weet over het rustelozebenensyndroom en de dingen die je kunt doen om dit te verminderen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Wil jij ook uitgerust de dag beginnen?

Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past

5% korting?
5% korting je eerste aankoop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Novaline Verzwaringsdeken

Helpt je langer, dieper en beter te slapen.


Reageer op dit artikel
Omhoog