Slaapproblemen zijn vaak een belangrijk symptoom van angststoornissen. Veel mensen die lijden aan een angststoornis hebben moeite om in slaap te vallen, door slapen of krijgen geen rustgevende slaap. Deze slaapproblemen kunnen op hun beurt de angst verergeren, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.
Soms angstig zijn is heel normaal. Angst is een reactie van je lichaam om te overleven. Het zorgt ervoor dat je alert en waakzaam bent. Zo kun je bijvoorbeeld angst ervaren als je een belangrijke beslissing moet maken of als je een probleem moet oplossen. Als je zo veel angstklachten ervaart dat deze jou belemmeren in je dagelijkse leven, spreken we van een angststoornis. Je bent dan bang of angstig in situaties die eigenlijk geen reëel gevaar opleveren.
Mensen die lijden aan een angststoornis ervaren serieuze klachten die niet zomaar verdwijnen en een grote impact hebben op hun persoonlijke ontwikkeling, werk, relaties en dagelijkse activiteiten. Herken je de volgende symptomen of problemen? Dan is het raadzaam om te praten over je angstgevoelens met vertrouwde contacten of je huisarts:1
Er zijn verschillende typen angststoornissen beschreven in het handboek voor psychiaters, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), volgens de DSM-IV.2 Deze omvatten:
Naast deze typen angststoornissen zijn er ook andere stoornissen waarbij angstklachten kunnen voorkomen, zoals obsessieve-compulsieve stoornis en posttraumatische stressstoornis (PTSS).
In Nederland komen alle soorten angststoornissen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, ongeacht leeftijd. Het aantal mensen met fobieën is bijzonder hoog. De prevalentie van angststoornissen bij volwassenen is ongeveer 10%, terwijl dit percentage bij kinderen en jongeren lager ligt, namelijk rond de 2-6%.1
Tekst gaat verder onder afbeelding
Er bestaat een duidelijke relatie tussen angst en slaap. Chronische slaapproblemen vergroten het risico op het ontwikkelen van een angststoornis. Ongeveer 30% van de mensen die lijden aan slapeloosheid heeft ook last van een angststoornis. Veelvoorkomende symptomen zijn moeite met in slaap vallen, 's nachts wakker worden en het hebben van heftige nachtmerries, wat vaak voorkomt bij mensen met posttraumatische stressstoornis.
Mensen met angst en slaapproblemen belanden vaak in een vicieuze cirkel. Door hun spanning en piekergedachten kunnen ze moeilijk in slaap vallen. Vervolgens raken ze vermoeid en prikkelbaar door de slechte slaap, wat de angstklachten alleen maar verergert. Bovendien maken ze zich soms zorgen over hun slapeloosheid, wat de angstklachten nog verder kan versterken. Kortom, angst en slechte slaap kunnen elkaar versterken.
Mensen die lijden aan angststoornissen kunnen vaak moeilijk in slaap vallen vanwege overmatige gedachten en gevoelens die hen wakker houden. Verzwaringsdekens kunnen vele voordelen bieden aan de gebruiker. Deze diepe druk zorgt namelijk voor een kalmerend en rustgevend effect. Op vergelijkbare wijze hebben verzwaringsdekens vergelijkbare effecten aangetoond bij mensen met angstgevoelens.
Verzwaringsdekens hebben verschillende positieve effecten op het lichaam, waaronder:
Naast het gebruik van een verzwaringsdeken zijn er nog een enkele tips die kunnen helpen bij het verbeteren van de slaap voor mensen met een angststoornis:
Wij hopen dat je door het lezen van dit artikel meer te weten bent gekomen over de slaapproblemen bij mensen die een angststoornis ervaren. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.
Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past