Veel mensen weten niet dat slaap en depressie nauw met elkaar verbonden zijn. Zo is het risico op depressie vaak groter wanneer iemand slecht slaapt. Andersom komen slaapproblemen bij iemand met depressieve klachten of iemand die een depressie heeft gehad vaak voor. Kortom, depressie geeft slaapproblemen en slaapproblemen kunnen depressie veroorzaken. In dit artikel vertellen we hoe depressie en slaap met elkaar verbonden zijn en geven we je tips om ermee om te gaan.
Een gemiddelde volwassene heeft tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig. Hierbij kan de ene nu eenmaal beter met minder slaap dan de ander. Wanneer je depressieve klachten hebt, kan het zijn dat je lange periode heel weinig slaapt. Dit komt vaak door het piekeren en nadenken wanneer je in bed ligt. Naast een slechte nachtrust is minder concentratie ook een gevolg van depressieve klachten.
Lees meer over inslaapproblemen in ons blog: Inslaapproblemen; dit zijn de oorzaken en zo kom je er van af!
Toch kan het ook zo zijn dat je bij een depressie juist te veel slaapt. Dit omdat je bijvoorbeeld niet uit bed wilt komen of omdat je je lusteloos en vermoeid voelt. Te veel slapen kan ervoor zorgen dat een depressie langer duurt. Bij een depressie werkt veel slapen dus vaak juist averechts.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Wanneer je last hebt van een slechte nachtrust door depressie kan de verzwaringsdeken voor een oplossing zorgen. De druk die je door het gewicht van de verzwaringsdeken op je lichaam voelt is te vergelijken met een stevige knuffel, waardoor je zenuwstelsel ontspant. Je lichaam geeft zich als het ware over aan de comfort en warmte die je ervaart.
Deze druk wordt Deep Pressure Stimulation (DPS) genoemd en is ook precies de reden dat de Novaline verzwaringsdekens werken tegen slaapproblemen door depressie. Door de continue, aangename druk die je op je lichaam ervaart, schakelt je lichaam over op de ontspanningsmodus. Hierdoor val je makkelijker in slaap, slaap je dieper en word je ontspannen wakker.
Wanneer je beter wilt slapen, dien je eerst je depressie aan te pakken. Een goede manier om dit te doen is door meer structuur in je leven aan te brengen. Zorg voor een vast tijdstip dat je uit bed gaat en houdt een gepland schema aan.
Verder helpt een gezonde leefstijl bij een depressie en daarmee ook bij een goede nachtrust. Vermijd daarom cafeïne, nicotine en alcohol en eet geen zware maaltijd vlak voor het slapen gaan.
Naast gezond eten is ook bewegen erg belangrijk voor een gezonde leefstijl. Hierbij is het aan te raden om iedere dag minstens 30 minuten per dag te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan een lange wandeling. Maar het is ook lekker om te gaan hardlopen of je uit te sloven in de sportschool.
Deze tip doe je met maten, maar af en toe is het goed om jezelf af te leiden. Ga eventjes aan het werk of onderneem uitstapjes met vrienden. Contact met andere mensen is namelijk bij een depressie cruciaal.
Zorg voor voldoende daglicht. Tussen 10.00 en 15.00 uur maakt je lichaam van daglicht het stofje vitamine D aan. Dit zorgt voor een geluksstofje in je lichaam waarmee je een depressie te lijf gaat.
Een depressie verdwijnt niet vanzelf, maar je moet zelf hard werken om dit aan te pakken. Het verschilt per persoon welke methode het beste werkt, maar hierover praten is erg belangrijk.
Sommigen hebben voldoende aan praten met familie en vrienden, terwijl anderen een gesprek met een psycholoog nodig hebben.
Bij een depressie is het dus erg belangrijk om actief te blijven, goed voor je lichaam te zorgen en in contact te blijven met andere mensen. Als je je terugtrekt zal je merken dat de somberheid toeneemt. Schakel bij een depressie altijd de hulp van huisarts of een specialist in, zodat je de juiste hulp krijgt.
Wij hopen dat dit artikel duidelijkheid geeft over de slaapproblemen bij depressie. Heb je vragen, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag.
Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past