OPHEFFINGSUITVERKOOP || 30% extra korting op alles || OP = OP || Ook bovenop bundelkorting
dagen
uren
minuten
seconden
Aanbieding is verlopen
  • 30% korting op alle producten
  • Gratis verzending. Voor 22:00 besteld? Morgen in huis.
  • 100 dagen uitproberen. Niet goed = geld terug.
  • Home
  • Blog
  • 7 veelgestelde vragen en de antwoorden over een verzwaringsdeken in de zomer
stel onder verzwaringsdeken op bank

7 veelgestelde vragen en de antwoorden over een verzwaringsdeken in de zomer

Is een verzwaringsdeken te warm voor de zomer? Hoe warm is een verzwaringsdeken eigenlijk? Je leest het in dit artikel.
auteur
Door:
- Leestijd: 6 min
Gepubliceerd:
Geüpdate: 20-03-2023

De Novaline verzwaringsdekens kunnen het hele jaar door gebruikt worden voor een goede nachtrust, dus ook in de zomer. Toch krijgen we vaak vragen over het gebruik van verzwaringsdekens in de zomer. Om alle onzekerheid rondom het gebruik van een verzwaringsdeken in de zomer weg te nemen, geven we je in dit artikel antwoord op deze vragen.

Kun je een verzwaringsdeken tijdens de zomer gebruiken?

Een verzwaringsdeken, ook wel weighted blanket genoemd, kun je ook in de zomer gebruiken. Veel mensen denken dat het gewicht van een verzwaard deken ervoor zorgt deze warmer is, dit is echter niet het geval. Een verzwaringsdeken is niet warm, maar neemt juist de temperatuur van je lichaam over.

Is een verzwaringsdeken geschikt voor warm weer?

Ja, een verzwaringsdeken is geschikt voor warm weer. De vulling van de verzwaringsdeken maakt de verzwaringsdeken zwaarder en zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt. De vulling is van nature koud en zal je lichaamstemperatuur aannemen. Hierdoor blijft de deken in zowel de zomer als in de winter nagenoeg dezelfde temperatuur. Daarnaast is de buitenkant van de verzwaringsdeken gemaakt van ademend katoen, waardoor het nauwelijks te warm kan worden.

Qua warmteklasse is onze verzwaringsdeken voor volwassenen vergelijkbaar met klasse 2 van een ‘normale’ tweepersoonsdeken. Het is natuurlijk wel zo dat wanneer het echt warm is een verzwaringsdeken ook, net al iedere andere deken, te warm kan worden. Wil je dan toch het kalmerende effect ervaren? Lees dan in de volgende alinea wat je moet doen om ook met heel warm weer comfortabel onder een verzwaringsdeken te slapen.

Wat kun je doen om in de zomer comfortabel onder een verzwaringsdeken te slapen?

Wanneer je een verzwaringsdeken in de zomer wilt gebruiken, raden we je aan om een goede bamboe hoes te gebruik. Deze hoezen ventileren namelijk drie keer beter dan katoen. Hierdoor zal de deken koeler aanvoelen.

Is de deken echt te warm? Bijvoorbeeld als het buiten meer dan 32 graden is. Dan raden we je aan om net voordat je naar bed gaat onder de deken te gaan liggen, bijvoorbeeld als je nog even op de bank tv aan het kijken bent. Ook dan werkt een verzwaringsdeken hetzelfde; je zult kalmeren door de druk op je lichaam. Wanneer je gekalmeerd bent, zul je onder enkel een laken ook al makkelijker in slaap vallen, een betere nachtrust ervaren en uitgerust wakker worden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

vrouw op bed met verzwaringsdeken

Kies voor de Novaline verzwaringsdeken

  • checkmarkHelpt je sneller, langer en dieper te slapen
  • checkmarkHelpt je om stress te verminderen en te ontspannen
  • checkmark100 dagen proefslapen.
    Niet goed = geld terug

Waar moet je op letten bij het kopen van een verzwaringsdeken tijdens de zomer?

Er zijn een aantal aspecten waar je op dient te letten wanneer je een verzwaringsdeken voor de zomer wilt kopen.

Het materiaal

Let bijvoorbeeld goed op dat de tijk van de deken niet van polyester gemaakt is. Dit is vaak bij de replica modellen het geval. Polyester ademt slecht waardoor de deken snel warm aanvoelt. Een goede verzwaringsdeken bestaat uit katoenen tijk. Dit, gecertificeerd met OEKO TEX, katoen is ademend waardoor de deken het hele jaar door gebruikt kan worden.

Hoe de deken geweven is

Let er daarnaast op dat de verzwaringsdeken voorzien is van diagonale, kleine vakjes voor optimale gewichtsverdeling. Deze zullen het gewicht verdelen, waardoor de deken nergens te dik is.

De kwaliteit

Dekens van hoge, luxe kwaliteit moeten zacht aanvoelen en geen tekenen van oneffenheden in kleur of afwerking vertonen. Het prijskaartje kan ook een indicator van kwaliteit zijn. Als de prijs van de deken te mooi is om waar te zijn, is de kans groot dat deze het seizoen niet volledig doorkomt.

Overige gebruikelijke eigenschappen van een verzwaringsdeken van goede kwaliteit zijn: lussen aan de verzwaringsdeken om de hoezen aan vast te maken en de mogelijkheid tot proefslapen, zodat je de deken kunt uitproberen.

Zijn verzwaringsdekens voor kinderen geschikt tijdens de zomer?

Kinderen en volwassenen kunnen in de zomer een verzwaringsdeken gebruiken. Bij kinderen geldt de regel: een kind moet de verzwaringsdeken te allen tijde van zichzelf af kunnen halen. Zorg dus voor het juiste gewicht verzwaringsdeken. Hiervoor zijn er speciale verzwaringsdeken voor kinderen ontwikkeld.

Als je kind de verzwaringsdeken als te warm ervaart, wanneer het bijvoorbeeld meer dan 30 graden is, kun je jouw kindje ook in de avond voordat hij of zij naar bed gaat even onder de deken laten liggen. Hierdoor zal hij of zij ook het positieve effect ervaren en geborgenheid en veiligheid voelen. Wanneer je kindje rustig is geworden kun je hem of haar in bed onder alleen een laken laten slapen.

Kun je een verzwaringsdeken in zomer en winter gebruiken?

Zoals je hierboven al kon lezen, kun je onze verzwaringsdeken dus erg goed in de zomer gebruiken. Met behulp van een goede bamboe beschermhoes zorg je dat de deken luchtig is en niet te warm.

In de winter wil je juist wat extra warmte van de verzwaringsdeken. In dit geval kun je kiezen voor een winterhoes. Is dit niet voldoende? Dan raden we je aan om een extra dekbed over of onder je verzwaringsdeken te plaatsen. Hierdoor blijft het gewicht van de verzwaringsdeken op je lichaam drukken én heb je meer warmte van je extra deken.

Kan ik de verzwaringsdeken in de zomer uitproberen?

Je kunt altijd 100 dagen proefslapen onder de verzwaringsdekens van Novaline. In deze periode kun jij de verzwaringsdeken uitproberen. Bevalt de verzwaringsdeken niet? Dan kun je deze gewoon terugsturen.

Extra tips om lekker te slapen bij warm weer

Zoals je hierboven al las weet je nu dat een verzwaringsdeken er ook in de zomer voor zorgt dat jij makkelijker in slaap valt. Maar met warm weer kun je soms wel wat extra tips gebruiken om lekker te slapen. Wij geven je er een paar:

1. Slaap zonder kleding

De beste en eenvoudigste manier om je lichaam zo koel mogelijk te houden, is door naakt te slapen. Zo heb je geen last van kleding die warmte vasthoudt. Slaap je liever niet naakt, zorg er dan voor dat je iets luchtigs draagt als je slaapt. Ga bijvoorbeeld voor een loszittende katoenen pyjama.

2. Houd afstand van je partner

Slaap jij samen met je partner in een bed? Zorg dan op warme dagen voor voldoende afstand. Dit klinkt misschien minder romantisch, maar tijdens warme dagen wel nodig om beter in slaap te vallen. Je lichaam is namelijk een bron van warmte. Het lichaam van jouw partner kan daarom als een kachel voelen op warme zomerdagen.

3. Slaap laag bij de grond

Warme lucht stijgt op. Hoe hoger je ligt, hoe warmer de lucht dus is. Slaap daarom wanneer het warm is zo dicht mogelijk bij de grond.

4. Zet een glas water naast je bed

Met warm weer is het belangrijk om heel de dag door goed te blijven hydrateren. Een goed vochtgehalte zorgt namelijk voor een natuurlijke afkoeling van je lichaam. Zet daarom een glas water naast je bed en neem een slok water als je dorst hebt.

5. Gebruik je ventilator slim

Heb je een ventilator, zet hem dan niet alleen maar aan. Van warme lucht verplaatsen wordt je slaapkamer niet heel veel koeler. Zet de ventilator bij je open raam en richt deze naar buiten. Zo wordt de warme lucht buiten gehouden en blijft je slaapkamer lekker koel. Slaap je liever niet met je raam open? Dan kun je een kom met ijs voor je ventilator plaatsen. Hierdoor zal de koude lucht zich verspreiden.

6. Neem een verfrissende douche voor het slapengaan

Is jouw lichaam warm en plakkerig van de hitte overdag? Ga dan niet slapen voordat je een verfrissende douche hebt genomen. Let wel op dat je niet te koud doucht. Het koude water zorgt er namelijk voor dat het lichaam zijn best gaat doen om weer op te warmen. Dit heeft een averechts effect. Kies liever voor lauwwarme douche.

Kom jij moeilijk in slaap tijdens warme dagen? Met de aanschaf van een verzwaringsdeken en bovenstaande tips zul je weer een goede nachtrust ervaren.

Wil jij ook uitgerust de dag beginnen?

Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past

5% korting?
5% korting je eerste aankoop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Novaline Verzwaringsdeken

Helpt je langer, dieper en beter te slapen.


Reageer op dit artikel
Omhoog