OPHEFFINGSUITVERKOOP || 30% extra korting op alles || OP = OP || Ook bovenop bundelkorting
dagen
uren
minuten
seconden
Aanbieding is verlopen
 • 30% korting op alle producten
 • Gratis verzending. Voor 22:00 besteld? Morgen in huis.
 • 100 dagen uitproberen. Niet goed = geld terug.
 • Home
 • Blog
 • Oorzaken en tips bij slaapproblemen bij astma
man met astma

Oorzaken en tips bij slaapproblemen bij astma

In dit artikel gaan we in op enkele tips om de slaapkwaliteit te verbeteren bij astma.
auteur
Door:
- Leestijd: 5 min
Gepubliceerd:
Geüpdate: 07-08-2023

Astma kan leiden tot verstoringen van de slaap, waardoor mensen zich overdag minder goed voelen. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die genomen kunnen worden om de slaapkwaliteit te verbeteren en de impact van astma op de nachtrust te verminderen. Daarnaast blijkt dat slaapgebrek de astmaklachten kan verergeren, waardoor het des te belangrijker wordt om aandacht te besteden aan een goede nachtrust.

Waarom slaap ik slecht met astma?

Astmapatiënten hebben niet alleen meer kans op slaapproblemen. Mogelijk zijn ’s nachts meer afweerstoffen actief in de longen, waardoor je meer klachten hebt. Maar slaapgebrek vergroot vaak ook nog eens de ernst van de astmaklachten. Dit komt doordat de ademhaling beïnvloed wordt door de rust tijdens de slaap. Dit fenomeen staat bekend als nachtelijke astma.

Symptomen van nachtelijke astma

Typische symptomen van nachtelijke astma zijn hoestbuien, beklemming op de borst, piepende ademhaling en kortademigheid vlak voor en tijdens het slapen. Daarnaast kan het herhaaldelijk wakker worden gedurende de nacht leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en moeite met het onder controle houden van astmasymptomen gedurende de dag, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven.

Veelvoorkomende symptomen van nachtelijke astma zijn onder andere:

 • Kortademigheid
 • Piepende ademhaling
 • Beklemming op de borst
 • Hoesten

Effecten van nachtelijke astma

Nachtelijke astma kan ook andere effecten hebben op zowel volwassenen als kinderen, waaronder:

 • Gebrek aan concentratie gedurende de dag
 • Overmatige slaperigheid overdag
 • Moeite met het onder controle houden van astmasymptomen gedurende de dag

Triggers van Nachtelijke astma

Hoewel de exacte redenen waarom astma 's nachts verergert nog niet volledig bekend zijn, zijn er bepaalde factoren die de kans op nachtelijke astma-aanvallen vergroten. Enkele triggers voor astma-aanvallen tijdens de nacht zijn:

 • Slaaphouding: Bepaalde slaapposities, zoals op de zij of buik liggen, kunnen de luchtwegen vernauwen en daardoor de symptomen van nachtelijke astma verergeren. Het liggen op de rug kan ervoor zorgen dat slijm vanuit de neus naar de achterkant van de keel druppelt, wat nachtelijk hoesten kan veroorzaken.
 • Inademen van koude lucht: Hoewel een koele slaapkamer bevorderlijk is voor de slaap, kan nachtelijke astma in de winter of in kamers met airconditioning verergeren. Koude lucht is droog, en het verlies van vocht en warmte in de luchtwegen kan een astma-aanval veroorzaken.
 • Blootstelling aan allergenen tijdens de nacht: Huisstofmijt in beddengoed of matrassen, huidschilfers van huisdieren, stofdeeltjes en schimmels in de slaapkamer kunnen de luchtwegen irriteren en de vatbaarheid voor nachtelijke astma vergroten.
 • Blootstelling aan allergenen in de avond: Blootstelling aan allergenen in de avond, zoals pollen of dierenharen, kan een vertraagde of 'late fase'-reactie veroorzaken. Dit kan enkele uren later leiden tot luchtwegobstructie, waardoor het risico op een astma-aanval 's nachts toeneemt.
 • Onvoldoende controle van astma gedurende de dag: Als het behandelplan voor astma overdag niet goed wordt gevolgd, neemt het risico op nachtelijke astma-aanvallen toe.
 • Veranderingen in longfunctie: Tijdens de slaap ondergaat het lichaam natuurlijke processen die de gevoeligheid voor nachtelijke astma kunnen vergroten. De longfunctie is van nature lager in de nacht. Terwijl de spieren ontspannen, vernauwt de bovenste luchtweg, wat resulteert in verhoogde weerstand in de longen. Dit verhoogt de kans op ademhalingsmoeilijkheden en hoestbuien tijdens de nacht.
 • Hormonale veranderingen: Hormonale veranderingen tijdens de slaap kunnen astma verergeren. Studies hebben aangetoond dat verminderde cortisolspiegels tijdens de slaap bijdragen aan luchtwegobstructie.

Tekst gaat verder onder afbeelding

vrouw op bed met verzwaringsdeken

Kies voor de Novaline verzwaringsdeken

 • checkmarkHelpt je sneller, langer en dieper te slapen
 • checkmarkHelpt je om stress te verminderen en te ontspannen
 • checkmark100 dagen proefslapen.
  Niet goed = geld terug

Preventie van nachtelijke astma

Aangezien slechte slaap astma kan verergeren en astma op zijn beurt slaapproblemen kan veroorzaken, ontstaat er een vicieuze cirkel. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om de slaapkwaliteit zo veel mogelijk te verbeteren. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

 • Zorg voor een schone slaapomgeving vrij van allergenen. Laat geen huisdieren toe in de slaapkamer, was beddengoed regelmatig op hoge temperaturen om huisstofmijt te verwijderen, ventileer de slaapkamer en behandel eventuele schimmel op muren. Vermijd het gebruik van dekbedden en kussens met veren.
 • Reguleer de kamertemperatuur in de slaapkamer. Sluit ramen tijdens de nacht, vermijd airconditioning en overweeg het gebruik van een luchtreiniger om de luchtkwaliteit in de slaapkamer te verbeteren.
 • Behandel onderliggende aandoeningen: Als er sprake is van onderliggende aandoeningen zoals gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), allergische rhinitis of obstructieve slaapapneu, zorg er dan voor dat deze aandoeningen worden behandeld en onder controle worden gehouden.
 • Hou je nood inhalator naast je bed. Zo heb je deze binnen handbereik als je 's nachts begint te hoesten.
 • Zorg voor een glas water naast je bed. Neem een slokje water als je symptomen verergeren. Vocht helpt de luchtwegen te kalmeren en kan nachtelijk hoesten verlichten.
 • Doe ademhalingsoefeningen. Verschillende ademhalingstechnieken worden gebruikt om astma-symptomen te verlichten en kunnen helpen bij het stoppen van een astmatische hoest 's nachts. Als je 's nachts hoestend wakker wordt, kun je proberen een ademhalingsoefening toe te passen om je hoest onder controle te houden.
 • Onderga een astma-evaluatie met jouw huisarts of praktijkondersteuner. Zij kunnen controleren of je jouw inhalatoren correct gebruikt en mogelijke triggers voor je nachtelijke astma bespreken.
 • Volg een behandelplan voor astma. Houd je astma onder controle door je medicatie op de juiste manier in te nemen, je symptomen te monitoren, een effectief behandelplan voor astma te volgen en indien nodig de medicatie aan te passen volgens advies van jouw arts.
 • Zorg voor een gezond gewicht. Volg een uitgebalanceerd dieet en blijf actief om jouw gewicht onder controle te houden.
 • Stop met roken. Roken kan astma verergeren en de symptomen van nachtelijke astma verergeren.

Het is belangrijk op te merken dat deze tips mogelijk niet voor iedereen werken en dat het raadzaam is om een arts te raadplegen voor persoonlijk advies en behandeling. Een arts kan de specifieke situatie beoordelen en aanvullende aanbevelingen doen om de slaapproblemen bij astma te verminderen

Is een verzwaringsdeken aan te raden bij astma?

Hoewel verzwaringsdekens veel voordelen kunnen bieden voor bepaalde mensen, is het belangrijk op te merken dat ze niet geschikt zijn voor iedereen. Mensen met chronische gezondheids aandoeningen, zoals ernstige astma, COPD, slaapapneu of andere luchtwegaandoeningen, moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van een verzwaringsdeken ‘s nachts, omdat deze de symptomen van deze aandoeningen kunnen verergeren. Wil je het toch graag proberen? Neem dan eerst contact op met je arts om dit te bespreken.

In dit geval kan een verzwaringsdeken wel in de periode voordat je naar bed gaat effectief zijn. Gebruik de verzwaringsdeken bijvoorbeeld op de bank om rustig te worden. Je zult vervolgens met een gekalmeerd lichaam naar bed gaan en makkelijker in slaap vallen.

Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel voldoende informatie hebt over slaapproblemen bij astma. Als je nog vragen hebt over het gebruik van een verzwaringsdeken bij astma, dan helpen we je graag.

Wil jij ook uitgerust de dag beginnen?

Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past

5% korting?
5% korting je eerste aankoop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Novaline Verzwaringsdeken

Helpt je langer, dieper en beter te slapen.


door sorgelakhanakp9z5+2u14tinca7gv@gmail.com op June 02, 2024

quae dolorem expedita quia et hic voluptas. soluta reprehenderit facere fuga beatae et autem voluptas neque sint aliquam voluptates modi illum possimus veritatis qui cumque ut commodi.

door cantrellmechanicfcy5k2+2u14tkus5si2@gmail.com op May 26, 2024

ipsa necessitatibus in non sapiente facilis sunt ipsam illo laudantium dignissimos alias aut eius. cupiditate incidunt officia quae a nam nihil neque natus dolorem voluptas enim eaque. nihil dignissim

door 35.01hs3rbb6tt69n97zzwhkhf4v7@mail4u.life op May 01, 2024

quam deserunt nostrum fuga est eos neque itaque aliquam. voluptatem aut voluptatum rerum tempore dolores repellendus deleniti recusandae ut nisi fuga blanditiis alias repellendus. facere sit suscipit

door 33.01hs3rbb6tt69n97zzwhkhf4v7@mail5u.pw op March 29, 2024

accusantium mollitia harum impedit dolores ut. blanditiis et nostrum aut deserunt tempore est officia vitae velit. vitae nam incidunt maxime officia quis distinctio neque assumenda debitis sint volupt

door 31.01hs3rbb6tt69n97zzwhkhf4v7@mail4u.pw op March 17, 2024

id aliquam dolorem et vel. qui doloremque ea maxime. excepturi autem eos vitae et neque omnis. iusto voluptatibus a voluptatem exercitationem alias molestiae ex facere eius qui magni voluptates facili


Reageer op dit artikel
Omhoog