OPHEFFINGSUITVERKOOP || 30% extra korting op alles || OP = OP || Ook bovenop bundelkorting
dagen
uren
minuten
seconden
Aanbieding is verlopen
 • 30% korting op alle producten
 • Gratis verzending. Voor 22:00 besteld? Morgen in huis.
 • 100 dagen uitproberen. Niet goed = geld terug.
 • Home
 • Blog
 • Slecht slapen met PDD-NOS: de oorzaken, gevolgen en tips
slaap man in bed

Slecht slapen met PDD-NOS: de oorzaken, gevolgen en tips

Slaap je slecht of ken je iemand die slecht slaapt en te maken heeft met PDD-NOS? In dit artikel lees je meer wat je hier aan kunt doen.
auteur
Door:
- Leestijd: 3 min
Gepubliceerd:
Geüpdate: 03-11-2023

PDD-NOS is de afkorting voor Pervasieve Ontwikkelingsstoornis Niet Anderszins Omschreven. Deze ontwikkelingsstoornis is in 2013 samengevoegd met andere diagnoses tot het Autisme Spectrum Disorder (ASD). De diagnose wordt daarom niet meer gesteld, maar mensen die deze gehad hebben, mogen hem nog wel gebruiken. Mensen die PDD-NOS hebben, ondervinden doorgaans moeilijkheden met communicatie en sociale interactie.

Slecht slapen met autisme is een veelvoorkomend probleem. Ook personen met PDD-NOS ervaren vaak slaapproblemen. In dit artikel gaan we in op de oorzaken van slecht slapen bij PDD-NOS en geven we tips voor een betere nachtrust.

De oorzaken en gevolgen van een slechte nachtrust met PDD-NOS

Slaapproblemen bij mensen met PDD-NOS kunnen verschillende redenen hebben. Een van die redenen is dat ze vaak extra gevoelig zijn voor prikkels zoals licht, geluid en aanraking, wat hen kan belemmeren om goed te slapen.

Daarnaast hebben mensen met PDD-NOS moeite met het vinden van een vast slaapritme, wat betekent dat ze op verschillende tijdstippen slaperig zijn en wakker liggen. Dit kan ervoor zorgen dat ze overdag moe zijn en niet goed kunnen functioneren.

Daarnaast komt het vaak voor dat personen met PDD-NOS last hebben van angst en stress, wat hun slaap kan verstoren. De zorgen en sociale situaties waar ze mee te maken hebben, kunnen ervoor zorgen dat ze moeilijk in slaap vallen en wakker blijven. Daarnaast kan medicatie voor PDD-NOS ook invloed hebben op de kwaliteit van slaap.

Helaas hebben slaapproblemen gevolgen. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat mensen met PDD-NOS moe zijn en daardoor moeite hebben met dagelijkse taken, zoals school of werk. Ook kunnen mensen met PDD-NOS prikkelbaar zijn en moeite hebben met sociale situaties. Het is belangrijk om deze slaapproblemen te begrijpen en aan te pakken om de levenskwaliteit van mensen met PDD-NOS te verbeteren.

Tekst gaat verder onder afbeelding

vrouw op bed met verzwaringsdeken

Kies voor de Novaline verzwaringsdeken

 • checkmarkHelpt je sneller, langer en dieper te slapen
 • checkmarkHelpt je om stress te verminderen en te ontspannen
 • checkmark100 dagen proefslapen.
  Niet goed = geld terug

Wat kun je doen om beter te slapen met PDD-NOS?

Het is belangrijk dat je voordat je gaat slapen geen schermtijd meer hebt. Ze je tv, en/of computer dus een uurtje voordat je naar bed gaat uit, en probeer wat te lezen of kletsen. Daarnaast kan een verzwaringsdeken je helpen ontspannen.

Zet een theetje, pak er een boek bij en kruip, met een verzwaringsdeken, in je favoriete hoekje van de bank. Door de deken over je heen te leggen, komt er een druk op je lichaam. Deze druk zorgt ervoor dat je lichaam ontspant. Wanneer je eenmaal helemaal ontspannen bent, kun je naar bed gaan. Je zal merken dat je eerder in slaap valt en beter doorslaapt.

Kunnen mensen met PDD-NOS voordelen hebben bij het gebruik van een verzwaringsdeken?

Naast dat een verzwaringsdeken in de avond kan helpen om te ontspannen, kan gebruik van een verzwaringsdeken ‘s nachts ook helpen bij het verbeteren van de slaap van mensen met PDD-NOS. De diepe druk van de deken kan het zenuwstelsel kalmeren en het gevoel van veiligheid en comfort geven, wat leidt tot een betere nachtrust.

Slaap jij slecht door PDD-NOS of ken je iemand met PDD-NOS en slaapproblemen? Dan hopen we dat dit artikel je geholpen heeft het beter te begrijpen. We hopen dat je de oorzaken vanaf nu beter kunt herkennen en dat je de tips kunt gebruiken om beter te slapen.

Wil jij ook uitgerust de dag beginnen?

Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past

5% korting?
5% korting je eerste aankoop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Novaline Verzwaringsdeken

Helpt je langer, dieper en beter te slapen.


Reageer op dit artikel
Omhoog