OPHEFFINGSUITVERKOOP || 30% extra korting op alles || OP = OP || Ook bovenop bundelkorting
dagen
uren
minuten
seconden
Aanbieding is verlopen
 • 30% korting op alle producten
 • Gratis verzending. Voor 22:00 besteld? Morgen in huis.
 • 100 dagen uitproberen. Niet goed = geld terug.
 • Home
 • Blog
 • Slaapproblemen met Reuma: Hoe je een goede nachtrust kunt hebben
vrouw met slaapproblemen vanwege reuma

Slaapproblemen met Reuma: Hoe je een goede nachtrust kunt hebben

Reuma kan een grote invloed hebben op hoe je slaapt. In dit artikel gaan we in op wat jij kunt doen om beter te slapen met reuma.
auteur
Door:
- Leestijd: 3 min
Gepubliceerd:
Geüpdate: 06-10-2023

Slaap is een kostbaar goed, maar voor mensen met reumatische aandoeningen, kan het een echte uitdaging zijn. Slaapproblemen, veroorzaakt door pijn, vermoeidheid en stress, kunnen de kwaliteit van leven aanzienlijk verminderen. In dit artikel duiken we dieper in op de impact van reuma op de slaap en bieden we waardevolle inzichten en tips om de nachtelijke strijd te overwinnen.

Slaapproblemen en reuma

Slaapproblemen zijn een veelvoorkomende zorg voor mensen met reuma. Hierbij zijn stress, slechte gewoontes en onvoldoende ontspanning vaak de boosdoeners. Het is daarom belangrijk om slaap niet te beschouwen als een noodzakelijk kwaad, omdat de kwaliteit van onze slaap onze dagelijkse functioneren en welzijn beïnvloedt.

Te weinig rustmomenten

Veel mensen met reuma nemen overdag te weinig rustmomenten. Je brein vindt het lastig om in de avond terug te schakelen als je overdag achter elkaar doorgaat. Hierdoor blijf je in een soort van waakstand.

Helaas gaat een ziekte als reuma vaak gepaard met pijn en extreme vermoeidheid. Veel personen die reumatische klachten hebben doen zoveel mogelijk in de uren dat ze zich goed voelen. Dit kan jammer genoeg de klachten juist verergeren. Door activiteiten met rust af te wisselen, raak je niet uitgeput. In deze staat kun je makkelijker in slaap vallen in de avond en dit heeft een positieve invloed op de mate van doorslapen.

Tips voor een betere nachtrust bij reuma

 • Probeer overdag niet te lang te slapen, maar geef de voorkeur aan korte powernaps om het nachtelijke ritme niet te verstoren.
 • Ga met een ontspannen gevoel naar bed en vermijd stressvolle activiteiten vlak voor het slapengaan.
 • Zorg voor een regelmatig slaapritme, ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed om je biologische klok te reguleren.
 • Creëer een koele slaapkamer, ideaal rond de 15 graden, en investeer in een geschikt matras, zoals een traagschuimmatras, om gewrichtsproblemen te verlichten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

vrouw op bed met verzwaringsdeken

Kies voor de Novaline verzwaringsdeken

 • checkmarkHelpt je sneller, langer en dieper te slapen
 • checkmarkHelpt je om stress te verminderen en te ontspannen
 • checkmark100 dagen proefslapen.
  Niet goed = geld terug

Helpt een verzwaringsdeken om beter te slapen met reuma?

Hoewel er meer dan 100 verschillende soorten artritis bestaan, kunnen verzwaringsdekens veelbelovende voordelen bieden voor het verminderen van gewrichtspijn, stijfheid en andere symptomen. Ze kunnen ontspanning, een rustige slaap en een beter humeur bevorderen, en kunnen zelfs helpen bij het verminderen van de perceptie van chronische pijn. Helaas werkt dit niet wanneer deze deken te veel druk geeft op de pijnlijke gewrichten.

Verzwaringsdekens bevorderen ontspanning

Wist je dat stress en angst de perceptie van pijn kunnen versterken? Dit is een van de redenen waarom reumatologen vaak diepe ademhalingsoefeningen en andere stress verlichtende technieken aanraden aan hun patiënten. Klachten kunnen geminimaliseerd worden wanneer je jezelf overdag omhult met een verzwaringsdeken. De druk van de deken kan het stresshormoon cortisol verminderen, waardoor je stress langzaam kan verdwijnen. Hierdoor lijkt je pijn beheersbaarder. Het kan ook helpen om naar rustige muziek te luisteren of diepe ademhalingsoefeningen te doen terwijl je knus in je verzwaringsdeken ligt.

Verzwaringsdekens verbeteren je stemming

Veel mensen die last hebben van reuma, hebben ook depressieve klachten. Wanneer je depressie negeert kan de behandeling van specifieke vormen van artritis, zoals reumatoïde artritis, lastiger maken. Therapie en medicatie zijn natuurlijk de gouden standaard voor depressiebehandeling. Maar als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om je stemming te verbeteren, kan een verzwaringsdeken bij depressie helpen beter te slapen. Net als het ontvangen van een knuffel, zorgen verzwaringsdekens voor een golf van stemming verhogende hormonen - serotonine, oxytocine en dopamine - die je gelukkiger maken.

Verzwaringsdekens bevorderen een rustige slaap

Reuma en slapeloosheid gaan vaak hand in hand. Het is immers moeilijk om een goede nachtrust te krijgen als je gewrichten pijnlijk en stijf aanvoelen. Naast het verminderen van de perceptie van pijn en angst, stimuleren verzwaringsdekens de productie van het slaaphormoon melatonine, waardoor je in een diepere en meer herstellende slaap kunt vallen.

Slaapproblemen bij reuma kunnen uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak en levensstijl aanpassingen, zoals het creëren van een rustgevende slaapomgeving en het gebruik van een verzwaringsdeken, kan een goede nachtrust binnen handbereik zijn. Het is essentieel om te onthouden dat een goede slaap bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven en het vermogen om de uitdagingen van reuma met veerkracht tegemoet te treden.

Wil jij ook uitgerust de dag beginnen?

Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past

5% korting?
5% korting je eerste aankoop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Novaline Verzwaringsdeken

Helpt je langer, dieper en beter te slapen.


Reageer op dit artikel
Omhoog