OPHEFFINGSUITVERKOOP || 30% extra korting op alles || OP = OP || Ook bovenop bundelkorting
dagen
uren
minuten
seconden
Aanbieding is verlopen
 • 30% korting op alle producten
 • Gratis verzending. Voor 22:00 besteld? Morgen in huis.
 • 100 dagen uitproberen. Niet goed = geld terug.
 • Home
 • Blog
 • Begrijpen en beheren: Slaapproblemen bij het syndroom van Down
vrouw syndroom van down

Begrijpen en beheren: Slaapproblemen bij het syndroom van Down

Een aanzienlijk aantal mensen met down heeft moeite met inslapen en wordt regelmatig 's nachts wakker, waarna ze moeite hebben om weer in slaap te vallen. In dit artikel gaan we daar verder op in.
auteur
Door:
- Leestijd: 3 min
Gepubliceerd:
Geüpdate: 07-08-2023

Mensen met het syndroom van Down ervaren vaak slaapproblemen die van invloed kunnen zijn op zowel henzelf als hun directe omgeving. Ondanks dat deze problemen vaak als ‘normaal’ worden beschouwd, is het belangrijk om ze te bespreken met zorgprofessionals. In dit artikel zullen we dieper ingaan op slaapproblemen bij mensen met het syndroom van Down en mogelijke oplossingen hiervoor.

Waarom hebben mensen met het syndroom van Down slaapproblemen?

Een aanzienlijk aantal mensen met down heeft moeite met inslapen en wordt regelmatig 's nachts wakker, waarna ze moeite hebben om weer in slaap te vallen. Daarnaast komt slaapapneu vaker voor bij mensen met het syndroom van Down. Ongeveer driekwart van de mensen met down lijdt aan slaapapneu, wat een belangrijke oorzaak kan zijn van hun slaapproblemen.

Slaapapneu en het syndroom van Down

Slaapapneu komt vaker voor bij kinderen en volwassenen met het syndroom van Down vanwege de vaak zwakke spierspanning in onder andere de tong, die de luchtstroom van de keel naar de luchtpijp kan belemmeren. Dit leidt tot perioden van ademstilstand tijdens de slaap, waarbij het lichaam reageert door de persoon wakker te maken, omdat er onvoldoende zuurstof wordt opgenomen.

Lees in dit artikel meer over slaapproblemen bij slaapapneu.

Slaapproblemen bij kinderen met het syndroom van Down

Kinderen met het syndroom van Down ervaren vaak slaapproblemen, waarvan slaapapneu een veelvoorkomende oorzaak is. Meer dan de helft van de kinderen met het syndroom van Down ervaart soms perioden van ademstilstand tijdens de nacht. Bij sommige kinderen is dit probleem ernstig genoeg dat er actie ondernomen moet worden om het aan te pakken.

Het is belangrijk om bewust te zijn van de mogelijkheid van slaapapneu bij kinderen met het syndroom van Down, zodat je samen met een arts op zoek kan naar passende maatregelen om de slaapkwaliteit en het welzijn van het kind te verbeteren.

Andere oorzaken van slaapproblemen bij kinderen met het syndroom van Down

Slaapproblemen kunnen ook worden veroorzaakt door gebeurtenissen overdag of door gewoonten, zoals laat naar bed gaan. Overmatige prikkels gedurende de dag kunnen ervoor zorgen dat een kind te moe of angstig is om te slapen. Ouders merken dit soms doordat het kind alleen nog maar in de ouderlijke slaapkamer wil slapen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

vrouw op bed met verzwaringsdeken

Kies voor de Novaline verzwaringsdeken

 • checkmarkHelpt je sneller, langer en dieper te slapen
 • checkmarkHelpt je om stress te verminderen en te ontspannen
 • checkmark100 dagen proefslapen.
  Niet goed = geld terug

Tips voor een beter slaappatroon bij het syndroom van down

Wanneer je op zoek bent naar professionele hulp om beter te slapen met het Syndroom van Down, dan adviseren we om een arts te raadplegen. Hij of zij zal met je op zoek gaan naar een gepaste behandeling bij slaapproblemen met het syndroom van Down.

Echter zijn er ook een aantal algemene slaaptips die ook helpen bij iemand met het syndroom van Down.

 • Regelmatig slaapschema: Streef naar een consistent slaapschema door elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan.
 • Comfortabele slaapomgeving: Zorg voor een rustige en comfortabele slaapomgeving met een geschikt matras en kussen. Vermijd overmatige stimulatie in de slaapkamer, zoals fel licht of lawaai.
 • Gezonde slaapgewoonten: Stimuleer ontspannende activiteiten voor het slapengaan, zoals een warm bad of het lezen van een rustig boek. Beperk het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan, aangezien het blauwe licht de slaap kan verstoren.

Voor meer slaaptips verwijzen we je graag naar ons artikel: 14 Gouden Slaaptips

Helpt een verzwaringsdeken voor betere nachtrust bij het syndroom van Down?

Het gebruik van een verzwaringsdeken wordt soms overwogen bij mensen met het syndroom van Down die slaapproblemen ervaren, zoals moeite met inslapen en doorslapen. Hoewel er geen garantie is dat een verzwaringsdeken bij iedereen effectief is, kan het gebruik ervan helpen bij het creëren van een gevoel van veiligheid en ontspanning, wat mogelijk kan bijdragen aan een betere slaapervaring. Het is belangrijk om de specifieke behoeften en voorkeuren van elk individu te overwegen bij het kiezen voor een verzwaringsdeken.

Heb je last van slaapapneu, dan moet je voorzichtig zijn bij het gebruik van een verzwaringsdeken ‘s nachts, omdat deze de symptomen van deze aandoeningen kunnen verergeren. Wil je het toch graag proberen? Neem dan eerst contact op met je arts om dit te bespreken.

Wanneer je met het downsyndroom slaapapneu ervaart kun je de verzwaringsdeken wel erg goed gebruiken in de periode voordat je naar bed gaat. Gebruik de verzwaringsdeken bijvoorbeeld op de bank om rustig te worden. Je zult vervolgens met een gekalmeerd lichaam naar bed gaan en makkelijker in slaap vallen.

Bekijk ook onze verzwaringsdekens voor kinderen als jouw kindje het downsyndroom heeft en hierdoor moeilijk rustig wordt in de avond.

Heb je nog vragen over het gebruik van een verzwaringsdeken bij het syndroom van Down, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Wil jij ook uitgerust de dag beginnen?

Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past

5% korting?
5% korting je eerste aankoop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Novaline Verzwaringsdeken

Helpt je langer, dieper en beter te slapen.


Reageer op dit artikel
Omhoog