OPHEFFINGSUITVERKOOP || 30% extra korting op alles || OP = OP || Ook bovenop bundelkorting
dagen
uren
minuten
seconden
Aanbieding is verlopen
 • 30% korting op alle producten
 • Gratis verzending. Voor 22:00 besteld? Morgen in huis.
 • 100 dagen uitproberen. Niet goed = geld terug.
vrouw op bed onder deken

Slapeloosheid bij de overgang

Heb jij last van slapeloosheid omdat je in de overgang zit? In dit artikel lees je meer informatie waardoor dit komt, en enkele tips hoe je beter kunt slapen.
auteur
Door:
- Leestijd: 3 min
Gepubliceerd:
Geüpdate: 20-03-2023

De overgang: een natuurlijke fase in het leven van een vrouw waarin de menstruatiecyclus stopt en de productie van hormonen, zoals oestrogeen, afneemt. Een periode die elke vrouw doorgaat, hoewel het voor sommige soepeler gaat dan voor de ander. De een ervaart veel symptomen, de ander vrijwel geen. Slaapproblemen is een van de meest voorkomende symptomen tijdens de overgang. In dit artikel zullen we de symptomen van de overgang bespreken, uitleggen waarom slapen moeilijker kan worden tijdens de overgang en enkele oplossingen bieden voor slapeloosheid tijdens deze periode.

Symptomen van de overgang

De overgang kent diverse soorten symptomen. Denk hierbij aan opvliegers, nachtelijk zweten, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door schommelingen in hormoonspiegels en kunnen een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven van vrouwen in de overgang. In dit artikel duiken we dieper in op slapeloosheid. Want een goede nachtrust zal ook de andere symptomen overdag verminderen.

Waarom slapen moeilijker kan worden tijdens de overgang?

Veel vrouwen in de overgang hebben dus moeite met het in slaap vallen of doorslapen, en kunnen zich hierdoor 's ochtends niet uitgerust voelen. De redenen hiervoor zijn complex en kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren.

Ten eerste kan de afname van oestrogeen tijdens de overgang leiden tot een verstoring van de slaapcyclus. Oestrogeen speelt een rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Wanneer de oestrogeenspiegel daalt, kan dit leiden tot opvliegers en nachtelijk zweten, wat het moeilijker maakt om in slaap te vallen en te blijven.

Daarnaast kunnen psychologische factoren zoals stress, angst en depressie ook een rol spelen bij slaapproblemen tijdens de overgang. Veel vrouwen ervaren stress als gevolg van veranderingen in hun lichaam en hun rol in de samenleving, wat kan leiden tot slaapproblemen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

vrouw op bed met verzwaringsdeken

Kies voor de Novaline verzwaringsdeken

 • checkmarkHelpt je sneller, langer en dieper te slapen
 • checkmarkHelpt je om stress te verminderen en te ontspannen
 • checkmark100 dagen proefslapen.
  Niet goed = geld terug

Oplossingen voor slapeloosheid tijdens de overgang

Hoewel slaapproblemen tijdens de overgang frustrerend kunnen zijn, hebben er veel vrouwen last van. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen die kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Hieronder vind je vijf tips die jou kunnen helpen om beter te slapen tijdens de overgang:

 1. Houd een consistent slaapschema aan: Probeer elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan en op dezelfde tijd op te staan. Dit kan je lichaam helpen om een gezond slaapritme te ontwikkelen en je slaapkwaliteit te verbeteren.
 2. Creëer een slaap vriendelijke omgeving: Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, koel en stil is, en gebruik indien nodig oordopjes of een slaapmasker om externe geluiden of licht te blokkeren. Investeer ook in een comfortabel matras, kussen en beddengoed om een comfortabele slaapomgeving te creëren.
 3. Ontspan voor het slapengaan: Probeer stress te verminderen door ontspanningsoefeningen te doen zoals meditatie of yoga, of door een warm bad of douche te nemen voor het slapengaan. Vermijd het gebruik van smartphones of tablets voor het slapengaan, omdat het blauwe licht van deze apparaten de aanmaak van melatonine kan verstoren.
 4. Probeer natuurlijke remedies: Sommige vrouwen vinden verlichting van hun slaapproblemen door het gebruik van natuurlijke remedies zoals valeriaanwortel, kamillethee of aromatherapie. Raadpleeg altijd je arts voordat je nieuwe supplementen of remedies uitprobeert.
 5. Overweeg hormoontherapie: In sommige gevallen kan hormoontherapie een effectieve oplossing zijn voor slaapproblemen tijdens de overgang. Hormoontherapie kan helpen om de hormoonspiegels in balans te brengen en slaapproblemen te verminderen. Het is echter belangrijk om met uw arts te praten over de risico's en voordelen van hormoontherapie voordat u besluit dit te proberen.

Hopelijk zullen deze tips je helpen om beter te slapen tijdens de overgang en de negatieve effecten van slaapproblemen te verminderen. Raadpleeg altijd je arts als je aanhoudende slaapproblemen ervaart, omdat dit een teken kan zijn van een onderliggende medische aandoening.

Het gebruik van een verzwaringsdeken tijdens de overgang

Een andere oplossing die vrouwen kunnen overwegen bij slaapproblemen tijdens de overgang, is het gebruik van een verzwaringsdeken. Verzwaringsdekens zijn ontworpen om een kalmerend en ontspannend effect te hebben door middel van diepe druk stimulatie, wat kan helpen bij het verminderen van stress en angst en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Studies hebben aangetoond dat verzwaringsdekens kunnen helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van angst en depressie bij mensen met slaapproblemen, waaronder vrouwen tijdens de overgang. Ze kunnen ook helpen om de productie van het hormoon melatonine te stimuleren, wat belangrijk is voor het reguleren van de slaapcyclus. Hoewel meer onderzoek nodig is om de voordelen van verzwaringsdekens voor vrouwen tijdens de overgang te bevestigen, kan het de moeite waard zijn om het te proberen als onderdeel van een uitgebreid behandelplan voor slaapproblemen.

Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel meer te weten bent gekomen over slapeloosheid tijdens de overgang en dat we je handvatten hebben gegeven voor een betere nachtrust tijdens de overgang.

Wil jij ook uitgerust de dag beginnen?

Vind direct de verzwaringsdeken die bij jou past

5% korting?
5% korting je eerste aankoop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Novaline Verzwaringsdeken

Helpt je langer, dieper en beter te slapen.


Reageer op dit artikel
Omhoog